Onze verre voorouders zullen een ontstoken of verwond been slechts rust hebben gegeven. Natuurlijk zullen zij de wonden wel zo goed mogelijk hebben gereinigd maar aan de juiste middelen ontbrak het hen nog. Door instinct en nieuwsgierigheid geleid zullen zij bij ziekte de meest geschikte planten hebben gevonden. Deze ervaringen zullen ertoe hebben bijgedragen dat zo de eerste beginselen van de geneeskunst zich ontwikkelde. Nog steeds gebruiken veel volkeren plantaardige middelen met stoffen waaraan ook wij nu nog een sterk helende werking toekennen. De fytotherapie is een geneeswijze die zo oud is als de mensheid zelf en het grootste gedeelte van de wereldbevolking maakt nog steeds gebruik van deze plantaardige geneeswijze.
Om de waarde van planten voor ons leven en gezondheid juist te beoordelen, moeten wij ons voor ogen houden dat de plant het middelpunt is waar, vanuit voedingsoogpunt en gezondheid gezien, alles wat leeft, om draait. Geen laboratorium ter wereld kan de belangrijke geneeskrachtige stoffen van planten, vervaardigen. Een plant kan dit wel op een manier die uniek is. Met energie uit de zon worden uit koolzuur en water, met behulp van de groene kleurstof van de bladeren, suiker en belangrijke verbindingen opgebouwd. De plantenwereld stelt ons in de vorm van geneeskruiden, middelen ter beschikking die gebruikt kunnen worden om ziekten te voorkomen en te genezen.
Nadat de mens zich steeds meer op de synthetische geneesmiddelen is gaan richten die voornamelijk chemisch zijn samengesteld, komt gelukkig de plant als geneesmiddel de laatste jaren weer steeds meer op de voorgrond. De mens kan namelijk de talrijke plantaardige tincturen die waardevolle eigenschappen en veelzijdige toepassingsmogelijkheden bezitten, niet missen. Een groot deel van de tincturen behoort nu eenmaal tot onze geneesmiddelenschat. De farmacopee, een officiële lijst van geneesmiddelen met o.a. hun bereidingswijze en dosering, behandelt nog steeds een belangrijk aantal van deze geneeskruiden.
De opleiding ‘Fytotherapeut - Deskundige Fytotherapie’ is een opleiding die de moderne fytotherapie behandelt en u bekend maakt met de geneeskruiden en de daaruit verkregen tincturen. U krijgt inzicht in de werking en toepassing van de meest voorkomende fytotherapeutische middelen. Deze middelen en de aandoeningen worden afzonderlijk, maar vooral begrijpelijk, besproken en zo toegelicht dat u deze middelen in de praktijk kunt toepassen. Alle in de lesstof besproken geneesmiddelen kunt u bundelen tot een alfabetisch vademecum.
De opleiding is geaccrediteerd door KTNO (K8408) en staat voor 11.5 ects. Verbonden beroepsorganisaties: BATC, NOAG, SGZ en VBAG.
De inhoud van de opleiding bekijken? klik dan hier en bekijk de proefles.
De opbouw en samenstelling van de lesstof maakt het mogelijk de lessen zeer vlot en doelmatig te bestuderen. De lesstof is eerst verdeeld in enkelvoudige, op zichzelf staande onderdelen. Daarna zijn deze onderdelen zodanig ten opzichte van elkaar geplaatst, dat ze in een logische samenhang, één ononderbroken leerlijn vormen. Uit de praktijk is gebleken dat deze methode het meest effectief werkt voor individuele studies.
Academie SAGHO heeft geen vast studiejaar. U kunt op elk gewenst moment met uw studie beginnen. De gemiddelde studietijd ligt op zo’n 5 à 7 uur per week. U kunt het studietempo kiezen dat het beste bij uw omstandigheden past. Heeft u meer tijd en wilt u sneller studeren, dat kan. Andersom kan natuurlijk ook. Efficiënter studeren is vrijwel niet mogelijk.
Bij elke SAGHO-opleiding bieden wij u huiswerkbegeleiding aan met uw eigen docent. U kunt uw huiswerk per post of per mail verzenden. Onze docent zorgt er voor dat uw gecorrigeerde huiswerk zo snel mogelijk aan u geretourneerd wordt.
Voor deze opleiding kunt u deelnemen aan het landelijk examen wat drie keer per jaar wordt afgenomen: in februari, juni en oktober. Bij een voldoende resultaat, ontvangt u het officiële én erkende SAGHO-diploma.
Bent u niet in de gelegenheid om naar het landelijk examen te komen? Dan kunt u een thuisexamen afleggen. Bij een voldoende resultaat ontvangt u dan het SAGHO-getuigschrift.
Als u een opleiding hebt afgerond, al het huiswerk hebt ingestuurd en dit gemiddeld voldoende is beoordeeld, dan kunt u een SAGHO-certificaat aanvragen.